Kod telefon Czechia

Cari nama negara atau kod telefon:Negara:Czechia

kod telefon:

+420

00420

Masa tempatan:

3:03

Domain peringkat tertinggi:

cz

Kalkulator nombor telefon


Nota:
Sifar pendahuluan kod kawasan negara TIDAK BOLEH dikecualikan di sini. Oleh itu, nombor '09709 1669709' menjadi '+420.09709 1669709' dengan kod panggilan negara.


Kod telefon / kod Kawasan Czechia...

Kod telefon Czechia (Dail terus antarabangsa)


kod telefon untuk Czechia ialah +420 (00420). Jika anda berada di luar Czechia dan anda mahu menghubungi seseorang di South Moravian, , di samping kod telefon / kod kawasan, anda memerlukan kod telefon untuk negara yang anda hendak hubungi. kod telefon untuk Czechia ialah +420 (00420), jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di South Moravian, , anda perlu memberi awalan +420 54 pada nombor telefonnya. Untuk nombor olok-olok ini 5669709, kod telefon / kod kawasan 54 dan kod telefon +420, nombor untuk didail ialah +420 54 5669709.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah. Sebagai alternatif kepada +420 54, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di South Moravian, untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 00420 54. Untuk nombor olok-olok ini 5669709, kod telefon / kod kawasan 54 dan kod telefon 00420 (Czechia), nombor untuk didail ialah 00420 54 5669709.

Walaupun apabila panggilan diterima dari luar negeri, nombor pemanggil boleh menyembunyikan perkhidmatan di mana penyedia perkhidmatan mengenakan yuran tambahan. Panggilan-panggilan seumpamanya sering datang dari Afrika – iaitu panggilan dengan kod telefon +2xx – dengan niat mengumpan pihak yang dipanggil untuk membalas panggilan. Membalas panggilan yang tidak dijawab dari nombor-nombor seumpamanya sering mengakibatkan caj tinggi kepada pelanggan berkenaan, yang dipindahkan ke syarikat yang membuat panggilan umpan. Lebih lama panggilan balas berlangsung, lebih tinggi caj yang dikenakan. Oleh itu, langkah berjaga-jaga hendaklah diamalkan apabila membalas panggilan seumpamanya yang tidak dijangkakan dari luar negeri. Pelanggan sering kali tahu prefiks nombor perkhidmatan mahal di negara mereka sendiri, tetapi kebiasaannya tidak mungkin untuk mengenal pasti perkhidmatan seperti itu pada nombor telefon negara asing.

Sekiranya pelanggan dipanggil pada nombor mudah alih, di negara mana lokasi peranti mudah alih tersebut tidak penting sama sekali. Sama ada panggilan ialah panggilan antarabangsa dan sama ada kod telefon – dalam kes ini +420 (00420, Czechia) – perlu dinyatakan bergantung semata-mata kepada sama ada peranti mudah alih yang dipanggil menggunakan penyedia telefon mudah alih dari negara yang sama dengan pemanggil. Lokasi peranti mudah alih tidak membawa apa-apa perbezaan. Walau bagaimanapun, di bawah keadaan tertentu, lokasi boleh membawa perbezaan besar apabila memperkatakan tentang caj panggilan. Sebaik sahaja peranti mudah alih mendail rangkaian mudah alih negara asing, caj pelayaran dikenakan. Caj-caj ini ditanggung oleh pemilik peranti berkenaan, tidak kira sama ada dia pihak yang dipanggil atau telah memanggil seseorang. Caj pelayaran kebanyakannya telah dihapuskan di Kesatuan Eropah, jadi tiada caj tambahan dikenakan apabila menggunakan peranti mudah alih di negara Eropah lain. Walau bagaimanapun, di luar Kesatuan Eropah, ini biasanya dikenakan surcaj yang tinggi. Caj pelayaran terutamanya adalah tinggi di atas kapal terbang dan di atas kapal laut yang dilengkapi dengan sel rangkaian mudah alih. Oleh itu adalah elok untuk melengkapkan diri anda dengan maklumat tentang caj pelayaran terlebih dahulu semasa anda berada di luar negeri, atau untuk lebih selamat, dengan membiarkan peranti berada dalam mod kapal terbang sepanjang tempoh perjalanan anda.

Kod negara Czechia (Kod panggilan negara)