Kod Kawasan ThisviBandar atau Rantau:Thisvi

Kod Kawasan:

2264     (+30 2264)

Negara:

Greece

Kalkulator nombor telefon

Kod Kawasan Thisvi, Greece


Kod kawasan untuk Thisvi ialah 2264. Untuk nombor olok-olok ini 9992629 dan kod kawasan 2264, nombor untuk didail ialah 2264 9992629. Dan Thisvi terletak di Greece.

Prefiks kod kawasan memperuntukkan nombor telefon pelanggan ke lokasi tertentu. Jenis prefiks selain kod kawasan: Prefiks negara antarabangsa, prefiks penyedia telefon mudah alih dan prefiks pelbagai perkhidmatan lain. Ini digabungkan untuk memenuhi beberapa tujuan. Apabila memanggil dari sebuah negara ke negara lain dalam kes di mana penerima panggilan mempunyai talian tetap, prefiks negara digabungkan dengan kod kawasan dan nombor pelanggan. Untuk nombor olok-olok ini 9992629, kod kawasan 2264 (Thisvi) dan kod negara 0030, nombor untuk didail ialah 0030 2264 9992629. Sekiranya panggilan adalah ke peranti mudah alih, kod negara digabungkan dengan prefiks penyedia perkhidmatan mudah alih dan nombor pelanggan. Sekiranya panggilan dibuat ke pelanggan di negara yang sama, kod negara boleh diabaikan. Dalam kes di mana panggilan kebangsaan dari satu talian tetap ke talian tetap lain, kod kawasan juga boleh diabaikan di kebanyakan negara di mana kedua-dua pelanggan mempunyai kod kawasan yang sama. Terutamanya di negara yang pelanggannya boleh menyimpan nombor telefon yang sama selepas berpindah ke lokasi atau bandar lain, kod kawasan – dalam kes ini 2264 – mestilah juga didailkan.

Kedua-dua prefiks negara dan prefiks kod kawasan mempunyai satu atau lebih angka sebelum prefiks sebenar. Angka ini menunjukkan kepada ibusawat telefon bahawa angka-angka yang berikutnya ialah kod kawasan atau kod negara dan bukan nombor telefon sebenar. Dalam kes kod kawasan, ini biasanya ialah sifar. Dalam kes kod negara, negara-negara Eropah Barat dan kebanyakan negara di Afrika, Amerika Selatan dan Timur Tengah mengikuti cadangan ITU untuk menggunakan dua sifar. Walau bagaimanapun, sesetengah negara tidak mematuhi cadangan ini: Sebagai contoh, negara yang menyertai sekim pernomboran Amerika Utara menggunakan 011, dan Jepun menggunakan 010.

Perkhidmatan yang diakses melalui prefiks perkhidmatan mungkin akan dikenakan caj bukan sahaja daripada syarikat telekomunikasi, bahkan daripada syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini. Lanjutan itu, beberapa syarikat meragukan menawarkan perkhidmatan yang tidak banyak kegunaannya tetapi mengenakan yuran yang tinggi. Untuk meningkatkan lagi keuntungan mereka, perkhidmatan seumpamanya cuba untuk membuatkan pemanggil berada dalam talian selama mungkin. Pihak berkuasa yang mengawal selia mengambil tindakan terhadap penyedia seumpamanya secara kerap, tetapi itu tidak boleh diharapkan sangat. Selain nombor khas yang boleh dikenal pasti melalui prefiks nombor-nombor itu, terdapat juga nombor dail segera. Nombor yang paling dikenali ramai ialah nombor kecemasan 112 di Eropah dan 911 di Amerika Utara. Nombor-nombor ini boleh digunakan di seluruh negara dan tidak memerlukan prefiks, iaitu tanpa kod negara +30 (0030) atau kod kawasan 2264 (Thisvi).

Sebagai peraturan am, nombor telefon pemanggil dipancarkan kepada penerima panggilan dan ditunjukkan pada paparan. Walaupun ada kemungkinan untuk menyembunyikan nombor telefon anda sendiri, yang mana adalah munasabah dalam hal perlindungan data, ia tidaklah memeranjatkan seandainya orang yang dipanggil itu tidak menjawab panggilan. Ramai orang mahu tahu siapa yang memanggil mereka dan tidak menerima panggilan tanpa nama.

Jika anda berada di luar Greece dan anda mahu menghubungi seseorang di Thisvi, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Greece ialah +30 (0030), jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Thisvi, anda perlu memberi awalan +30 2264 pada nombor telefonnya. Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini. Untuk nombor olok-olok ini 9992629, kod kawasan 2264 (Thisvi) dan kod negara 0030, nombor untuk didail ialah 0030 2264 9992629.