Kod Kawasan Abu DhabiBandar atau Rantau:Abu Dhabi
Kod Kawasan:02     (+9712)

Negara:

Emiriah Arab Bersatu


Kod Kawasan Abu Dhabi (Emiriah Arab Bersatu)


Awalan 02 adalah kod kawasan untuk Abu Dhabi. Dan Abu Dhabi terletak di Emiriah Arab Bersatu. Jika anda berada di luar Emiriah Arab Bersatu dan anda mahu menghubungi seseorang di Abu Dhabi, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Emiriah Arab Bersatu ialah +971, jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Abu Dhabi, anda perlu memberi awalan +9712 pada nombor telefonnya.

Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah.

Sebagai alternatif kepada +9712, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di Abu Dhabi untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 009712.
Kalkulator nombor telefon