Kod Kawasan 782 / +1782Kod Kawasan 782 / +1782 (Kanada)


Awalan 782 adalah kod kawasan untuk Nova Scotia and Prince Edward Island. Dan Nova Scotia and Prince Edward Island terletak di Kanada. Jika anda berada di luar Kanada dan anda mahu menghubungi seseorang di Nova Scotia and Prince Edward Island, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Kanada ialah +1, jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Nova Scotia and Prince Edward Island, anda perlu memberi awalan +1 782 pada nombor telefonnya.

Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah.

Sebagai alternatif kepada +1 782, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di Nova Scotia and Prince Edward Island untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 001 782.
Kalkulator nombor telefon


Kod Kawasan 782 / +1782