Kod Kawasan 412 / +1412Kod Kawasan:412     (+1 412)
Bandar atau Rantau:Pennsylvania

Negara:

Amerika Syarikat


Kod Kawasan 412 / +1412 (Amerika Syarikat)


Awalan 412 adalah kod kawasan untuk Pennsylvania. Dan Pennsylvania terletak di Amerika Syarikat. Jika anda berada di luar Amerika Syarikat dan anda mahu menghubungi seseorang di Pennsylvania, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Amerika Syarikat ialah +1, jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Pennsylvania, anda perlu memberi awalan +1 412 pada nombor telefonnya.

Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah.

Sebagai alternatif kepada +1 412, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di Pennsylvania untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 001 412.
Kalkulator nombor telefon