Kod Kawasan 392 / +90392Kod Kawasan:392     (+90 392)
Bandar atau Rantau:Northern Cyprus

Negara:

Turki


Kod Kawasan 392 / +90392 (Turki)


Awalan 392 adalah kod kawasan untuk Northern Cyprus. Dan Northern Cyprus terletak di Turki. Jika anda berada di luar Turki dan anda mahu menghubungi seseorang di Northern Cyprus, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Turki ialah +90, jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Northern Cyprus, anda perlu memberi awalan +90 392 pada nombor telefonnya.

Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah.

Sebagai alternatif kepada +90 392, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di Northern Cyprus untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 0090 392.
Kalkulator nombor telefon