Kod Kawasan 052 / +6652Kod Kawasan 052 / +6652 (Thailand)


Awalan 052 adalah kod kawasan untuk Chiang Mai, Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son. Dan Chiang Mai, Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son terletak di Thailand. Jika anda berada di luar Thailand dan anda mahu menghubungi seseorang di Chiang Mai, Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Thailand ialah +66, jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Chiang Mai, Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son, anda perlu memberi awalan +6652 pada nombor telefonnya.

Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah.

Sebagai alternatif kepada +6652, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di Chiang Mai, Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 006652.
Kalkulator nombor telefon