Kod Kawasan 043 / +8243Kod Kawasan:043     (+8243)
Bandar atau Rantau:Chungcheongbuk-do

Negara:

Korea Selatan


Kod Kawasan 043 / +8243 (Korea Selatan)


Awalan 043 adalah kod kawasan untuk Chungcheongbuk-do. Dan Chungcheongbuk-do terletak di Korea Selatan. Jika anda berada di luar Korea Selatan dan anda mahu menghubungi seseorang di Chungcheongbuk-do, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Korea Selatan ialah +82, jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Chungcheongbuk-do, anda perlu memberi awalan +8243 pada nombor telefonnya.

Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah.

Sebagai alternatif kepada +8243, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di Chungcheongbuk-do untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 008243.
Kalkulator nombor telefon