Kod Kawasan 02 / +2432Kod Kawasan:02     (+2432)
Bandar atau Rantau:Katanga

Negara:

Republik Demokratik Congo


Kod Kawasan 02 / +2432 (Republik Demokratik Congo)


Awalan 02 adalah kod kawasan untuk Katanga. Dan Katanga terletak di Republik Demokratik Congo. Jika anda berada di luar Republik Demokratik Congo dan anda mahu menghubungi seseorang di Katanga, di samping kod kawasan, anda memerlukan kod negara untuk negara yang anda hendak hubungi. Kod negara untuk Republik Demokratik Congo ialah +243, jadi jika anda berada di Malaysia dan anda mahu menghubungi seseorang di Katanga, anda perlu memberi awalan +2432 pada nombor telefonnya.

Sifar di hadapan kod kawasan diabaikan dalam kes ini.

Tanda tambah pada permulaan nombor telefon lazimnya boleh digunakan dalam format ini. Bagaimanapun, adalah lazim untuk menggantikan tanda tambah dengan urutan nombor yang memberi isyarat kepada rangkaian telefon negara yang anda ingin membuat panggilan. ITU mengesyorkan penggunaan 00, yang juga digunakan di kebanyakan negara, termasuk semua negara Eropah.

Sebagai alternatif kepada +2432, awalan yang perlu anda tambahkan pada nombor telefon seseorang di Katanga untuk membuat panggilan dari Malaysia, anda juga boleh menggunakan 002432.
Kalkulator nombor telefon